Polícia začala trestné stíhanie v súvislosti s haváriou vrtuľníka v Poprade

05.08.2012 Poprad

Poprad 5. augusta (TASR) - Vyšetrovateľ Policajného zboru začal v súvislosti s piatkovou (3.8.) haváriou vrtuľníka MI 8 na popradskom letisku trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia. Škoda spôsobená haváriou tohto stroja predstavuje 1.000.000 eur. Vyšetrovaním prípadu sa zaoberá okrem polície aj Letecký úrad SR.
"Vrtuľník prepravoval v piatok stavebný materiál z Popradského plesa na Chatu pod Rysmi vo Vysokých Tatrách. Okolo 19.20 h pri zlete z Chaty pod Rysmi došlo pravdepodobne k preseknutiu oceľového podvesného lana, zaveseného v spodnej časti vrtuľníka vrtuľou jeho zadného rotora, v dôsledku čoho došlo k horizontálnemu a vertikálnemu rozkmitaniu stroja," informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik.
Dodal, že po stabilizovaní vrtuľníka sa jeho posádka rozhodla pre bezpečnosť pristáť na letisku v Poprade. Pri pristávacom manévri počas zníženia rýchlosti letu pred dosadnutím, však začal stroj náhle uhýbať a nakláňať sa doľava, pričom urobil dve až tri špirály.
"Taktiež sa vrtuľník začal otáčať okolo zvislej osi stroja, čo sa udialo pravdepodobne v dôsledku poškodenia zadného vyrovnávacieho rotora. Následne vrtuľník nekontrolovateľne dopadol z výšky približne desať metrov na zem a prevrátil sa na pravý bok. Pri nehode nikto z trojčlennej posádky netrpel vážne zranenia," uzavrel krajský policajný hovorca.
 

Vyberte región